{ "title": "Boz Ördek", "image": "https://www.ordek.gen.tr/images/Boz-Ordek-96.jpg", "date": "21.01.2024 12:49:38", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Boz Ördek, Anatidae familyasından gelen boz ördek, çoğunlukla büyük göllerde, bataklıklarda ve sulak alanlarda bulunan bir ördek türüdür. Ana vatanı Asya, Kuzey Amerika ve Avrupa olan bu ördek türünün erkek ve dişileri birbirinden farklı görünüşe sahiptir. Erkek boz ördeklerin rengi genellikle grimsidir ve kuyruk tüyleri siyahtır. Omuz tüyleri kahverengi, karnı ise beyaz rengi ile dikkat çeker. Gagası koyu renk olan erkek boz ördeklerin boyu yeşil baştan daha kısadır, fazla küçük olmayan orta boy sayılacak bu ördek türünün dişlerinin rengi ise bozdur. Dişi boz ördekler ise oldukça ürkek yapıya sahiptir ve gümüş gri renkleri ile çok güzel bir görüntüye sahiptirler. Oldukça sık rastlanan bir ördek türü olan boz ördekler, tüm dünya tarafından bilinen bir ördek türüdür. Durgun ırmaklarda daha fazla görülen bu ördekler aynı zamanda su kenarlarındaki sazlıklarda ve yeşillik alanlarda bulunurlar. Kış mevsiminde bataklık ve durgun göllerde olmayı tercih eden bu ördek türleri soğuktan pek fazla hoşlanmazlar ve kış göçlerinde sayılarında çoğalma olur.

Boz Ördek Yayılışı

Tüm dünyaya yayılmış olan boz ördekler Atlantik kıyılarından Alaska ya kadar yayılma göstermişlerdir. Karayipler'de alt türleri göze çarpmaktadır. Bu şahane görünüşe sahip olan ördek türü ülkemizde ise hemen hemen her bölgede yayılış göstermiştir.

Boz Ördek Beslenme

Birçok ördek de olduğu gibi boz ördeklerde su bitkileri ve tohumlar ile beslenirler. Anne ördekler yavrularını beslemek için oldukça özenlidir. Getirdikleri yiyecekler ile yavrularına öncülük etmeye çalışırlar. İlk zamanlarda plankton ve küçük böceklerle beslenen yavru boz ördekler yaklaşık 10 gün sonra su bitkileri ile beslenmeye devam ederler. Sudaki küçük canlıları da severek yerler. Suda bulunan küçük canlılar bu ördek türünün yağlanmasında ve yavrularının gelişmesinde oldukça büyük önem taşır.

Boz Ördek Biyolojisi

Diğer türlere göre boz ördeklerin erkek olanları da kuluçkaya yatarlar. Dişi boz ördeklerin olmadığı durumlarda erkek ördekler de yumurtanın üzerine yatarak çok iyi bir ebeveyn olduklarını kanıtlarlar. Bu ördek türlerinin yuvaları kuzguni tilki, sansar ve porsuk gibi yırtıcı hayvanlar tarafından zarar görebilir. Erkek boz ördekler bu durumla karşılaştıklarında yuvasını korumaya çalışır ve yuvasının zarar göreceğini hissettiğinde kısa ıslıklar yaparak dişisini uyarmaya çalışır.

Boz Ördek Göçleri

Göçmen kuşlardan olan bu ördekler kış göçlerinde çok sayıda gruplar halinde yazlık sıcak ülkelere göç ederler. Doğada genellikle dişisi ile beslenmeleri ile dikkat çeken boz ördeklerin İskoçya ve İngiltere'de bulunan step alanlardaki göllerde sayıları oldukça fazladır.

Boz Ördek Davranışları

Beslenirken su içerisine dalmayan bu farklı türler suda bulunan bitkileri veya canlıları ayaklarını kaldırarak yerler. Bütün dünyada oldukça sık görülen bu su kuşlarının yumurtaları beyaz renktir.

Boz Ördek Ötüşü

Kısa kısa ötmeden sonra uzun bir ses ile sonlanan bir ses ötüşüne sahiptirler.
" } ] }