{ "title": "Deniz Ördeği", "image": "https://www.ordek.gen.tr/images/deniz-ordegi.jpg", "date": "21.01.2024 22:37:35", "author": "ayşe ekercan", "article": [ { "article": "Deniz ördeği, karayı hiç görmeden aylar boyunca denizde kalabilirler. Yeşil baş büyüklüğündedir ve dalıcı bir tür ördektir. Aynı zamanda bantlı ördek ya da fırtına kuşu da denir. Erişkin erkeğin bedeni yeşilimsi metalik parlaklık gösteren renktedir. Deniz ördeğinin gözünün arkasında beyaz küçük bir leke vardır. Kanat aynası beyazdır. Gagasının kenarları sarı, geri kalan bölümü gri, ayakları kırmızıdır. Dişilerde genel renk siyaha çalan kahverengidir. Kanat aynası erkek ördekte olduğu gibi beyazdır. Deniz ördeğinin gagaları mavimsi gri, ayakları kırmızımsı pembedir. Erkek ve dişide kanatların beyazlığı, kuşlar uçarken göz alıcı bir görüntü veriyor. Bu durum ve ayrıca baştaki beyaz lekeler, benzer ördekten ayırt edilmelerinde çok yardımcı oluyor.

Türkiye'de Trakya ve Marmara ile Orta ve Batı Karadeniz sahillerinde kışlayan kış göçmeni kuşlardır. Çoğunlukla yaşadıkları ve üredikleri bölge Kuzey Avrupa ve Kuzey Asya'dır. Deniz ördekleri salyangoz, yengeç ve küçük balıklarla beslenirler. Kabuklu deniz hayvanları, yumuşakçalar, suda yaşayan böcekler ve bitkileri belli başlı yiyecekler arasındadır. Boyları 50-60 cm kadardır. Üreme döneminde tundra ve ormanlık alanlardaki sulak alanlarda, diğer zamanlarda denizlerde yaşarlar.

Diğer tüm kuşlardan farklı gaga yapılarına sahip olan penguenler gibidir. Bir deniz ördeği de içtiği sudaki ve yediği besinlerdeki tuzu atabilmek için özel bezlere sahiptir. Sıvı halindeki tuz ördeğin gagasından boşalır ve bu şekilde vücuttaki fazla tuz atılmış olur.
" } ] }