{ "title": "Fiyu Ördek", "image": "https://www.ordek.gen.tr/images/fiyu-ordek.jpg", "date": "19.01.2024 10:52:59", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "
Fiyu Ördek, diğer adıyla Anas penolope linnuaesus (Fiyu) 1758 yılında Avrupa kıyılarında ve orada bulunan bataklıklarda görüldüğü kaydedilmiştir.

Fiyu Ördek Belirgin Fiziksel Özellikleri Nelerdir?

Büyüklüğünün 45 cm ve 50 cm, Ağırlığının 600 gr ve 1000 gr aralığında, bu ağrılık dişilerde 500 gr 8 00 gr olarak değişmektedir.

Fiyu ördeklerin sahip oldukları kanat açıklığı 75 cm ve 86 cm arasında değişmektedir. Erkek Fuyi ördeklerinin renkleri sarımsı tepe, kestane rengi baş ve boyuna sahiptirler. Bazılarında nadir de olsa gözlerinin arkası ve boynunda metalik koyu yeşil bir bölgeye sahip oldukları görülmüştür. Bariz özelikli renkleri ise pembemsi gri göğüs, çizgili gri kanatlar, karın altı genelde beyaz, kuyrukları ise siyah ve gri tonlardadır. Erkelerde genelde kanat üzeri beyaz ve gövdeye bağlı olan kısma doğru metalik koyu yeşil bir ayna göze çarpmaktadır. Sentezlenmiş tek çizgili gri ve kahverengi primerler. Kanat altları koyu gri, gaga kısmı siyah uçlu mavi, gri tonda, bacak ve ayaklar barut grisi rengindedir. Göz renkleri ise kahverengidir. Dişi fiyu ördekler erkek fiyu ördeklere nazaran daha mat ve dağınık renklerle sahiptirler. Dişiler genelde kırmızımsı kahverengi ya da gri ve beneklidirler. Morfolojik (Biçimiyle ilgili özellikler) karakterler bulunan türlerin arasında kardeş ilişkisini desteklememektedirler. Yalnızca Amerikan Fiyu (American wigeon, meraca Americana / Anas Americana) ve Şili Fiyu (Chiloe wigeon, marecasibilatrix / Anas sibilatrix) türleri ile akraba oldukları morfolojik araştırmalar sonucu tespit edilmiştirler. Hatta Büyük Çamurcun (Falcated duck, mareca falaca / anas falcata) ve Boz Ördek (Gadwal, mareca strepera / Anas strepera) ile de Mitokondriyal DNA ilişkisi olduğu da bilinmekte.

Fiyu Ördek Habibatı

Fiyular tatlı sular ve ağaçlarla çevrili tuzlu su lagünleri (Deniz kulağı), bataklık kıyıları, üreme dönemi boyunca açık ormanlar, kış göçünde koylar ve kıyı bataklıkları ve güvenli buldukları deniz kıyılarını tercih etmektedirler. Kenya da yapılan gözlemlerde 2700 m ve 3650 m de görüldükleri tespit edilmiştir.

Fiyu Ördek Beslenmesi

Etçil olmayan bir yapıya sahip olan Fiyular daha çok otçul beslenmeyi tercih ederler. Yediği bitkiler; Yapraklar, otlar, ot kökleri, bataklık çalıları, su börülcesi, su altı sazları, kışın ise mecbur kaldıklarından bazı küçük omurgasızlar özellikle yavruların ilk çıktıktan sonraki yaşamlarında suda bulunan sivri sinek lavraları ve böcek lavraları beslenmeleri açısından önem arz etmekte.

Fiyu Ördek Biyolojisi

Fiyularda üreme zamanı genellikle Nisan ve Haziran ayları arasında gerçekleşmektedir. Üreme dönemi coğrafi açısından enlemler arasında farklılıklar göstermektedir.
" } ] }