{ "title": "Ördek Balığı", "image": "https://www.ordek.gen.tr/images/ordek-baligi.jpg", "date": "21.01.2024 01:46:41", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "
Ördek balığı, (Labrus Mixtus), genelde kuzey denizlerde görülmektedirler. Omurgalı, solungacından nefes alan ve yumurtadan üreyen lapinagiller'dendir.

Fakat bu türün daha çok Akdeniz'de görüldüğü gözlemlenmiştir. Erkeği kızıl kahverengi zemin üzerinde uzunlamasına mavi çizgilerle süslüdür. Dişi açık genelde kırmızı renktedir. Sırtının arka bölümünde koyu renkli üç benekle süslüdür.

Ördek balığı (Labrus Mixtus), Kikladan (Labrus Bergglta) ufaktır genelde 30 ve 40 cm. Uzunluğunda değişmektedir. Ağırlıkları ise en çok 1 kilogram olarak ölçülmekte. Başka lapinagiler sadece Akdeniz balıklarıdırlar. Buna örmek olarak mesela her ikisi de parlak Yeşil ve turuncu renkli ve yüzgeçlerinde her renkte desenler bulunan Yeşillapin (Labris Viridis) ve Kahverengilapin (Labrus Turdus) gösterebiliriz.

Morfolojik özellikleri nelerdir?
Üreme dönemi

16 cm uzunluğuna ve 2 yaşına geldiğinde üreme (Çiftleşme) olgunluğuna ulaşmış olur. Bu balıkların diğer yerlerde mart ayında üremeye başladıkları da görülmekle birlikte, Akdeniz'de Nisan ve ağustos aylarında üremeye başladıkları tespit edilmiştir.

Tüketim zamanı

Tüketimi çiftleşme dönemlerine yakın olan şubat ve temmuz aylarında tavsiye edilmektedir. Tavsiye edilen aylar Eylül ayı başları ve ocak ayının sonlarıdır. Zaten etleri lezzetsiz olduklarından ekonomik değerleri pek yoktur.

Bu nedenle özel olarak avcılığı da yapılmaz.
" } ] }