{ "title": "Ördek Cinsleri", "image": "https://www.ordek.gen.tr/images/ordek-cinsleri.jpg", "date": "19.01.2024 20:25:01", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Ördek cinsleri, tüm dünyada yaygın olarak sulak alanlarda yaşam süren yabani ve evcil yüzden fazla ördek cinsi bulunmaktadır. En fazla bilinen ördek cinsleri kaşık gaga, yeşilbaş, kılkuyruk, büyük testere gagalı, misk ördeği, kara ördektir. Perde ayaklı olan bu kuş türleri özellikle göl ve dere kenarlarındaki bataklık alanları severler. Kolay beslendiklerinden ve iklim koşullarına kolay uyum sağlamaları, aynı zamanda karlı bir iş olduğundan, ördeklerin evcil cinsleri üretilmiştir. Ülkemizde de bulunan ördek cinsleri pek çok ırkın karışımından elde dilmiş melez ırklardır.

Dünyada ıslah edilen Pekin, Ruen, Kampbel gibi saf cinslerde bulunmaktadır. Evcil ördek cinsleri ise yabani yeşil baş ördekten elde edilmiştir. Ördeklerin temel özellikleri arasında yassı gagaları, perde ayakları, kendilerine has yürüyüşleri ve sesleri bulunmaktadır. Vücudunun arkasında olan kısa ayakları nedeniyle özellikle yürürken zorlanırlar. Bu nedenle badi yürüyüş denilen özel bir yürüme şekilleri bulunur. Ördek eti yemek için, özellikle kış ve ilkbahar dönemi tercih edilmelidir. Bu süreçte daha lezzetli olur. Erkek ördekler renkleriyle dikkatleri toplar. Beslenmeleri eti, yumurtası, tüyü için olur. Koruyucu bir cilt altı yağ dokusu bulunduğundan, soğuk ortamlarda oldukça dayanıklı olurlar. Ördek cinslerinin beyazı, yeşili, maviyi, siyahı ve diğer renklerin bir kısmını üzerlerinde taşıması nedeniyle hoş bir görünümleri vardır. Ancak dişiler renk olarak daha sade ve donuk tonlarda olur. Amerika'da beslenen evcil misk ördekleri ise sadece beyaz renkte olur. Kışın erkek ördek tüylerini dökerek, dişi gibi esmer tonda tüylere sahip olur.

Ördek cinslerinde tüyler birbiri üzerine dizildiği için, su geçirmez ve üzerinde su kolayca kayar. Suyu seven bu kuşların sürekli kuru kalmasına yardımcı olur. Kayganlığı kuyruk üstü yağ bezinden alan ördekler, gagasıyla bunu tüylerine sürerek sağlarlar. Oldukça iyi yüzer ve dalarlar. Göğüsleri ileriye çıkık, sırtı üst taraftan basıktır. Aynı bir kayığa benzerler. Yassı ve geniş olan gaganın üzeri sinirlerle dolu deriyle kaplıdır, Kenar kısımları ise tırtıklı olur. Suya daldıklarında, içeride çamurun içini araştırırlar. Çamurlu suyu ağızlarına alarak, gagasını kapatıp diliyle çamurlu suyu belirli zamanlarda dışarıya sızdırırlar. Bu esnada çamurlu suda bulunan kurtçuklar ve tohumlar ağzında kalır. Aslında tüm ördek cinsleri ne bulursa yer. Obur kuşlar olarak bilinir. Çünkü kursakları olmadığından, sindirimi çok hızlı yaparlar. Denizde yaşayan bazı ördek cinsleri balıkla ve kabuklu deniz canlılarıyla beslenir. Suyun içinde gagasının üzerindeki soluk alma deliği kapanır. Karada yürümede zorluk çekmelerine rağmen, suyun içindeki hareketleri oldukça seridir.

Evcil ördek cinsleri uçmaz ve yuva yapmaz. Yabani olan cinsler ise çalılıkların arasına ve ağaç kovuklarına yuva yapar. Yeşilbaş ördekler tavşanların terk ettikleri çukurlara yuva yapar ve buraya yumurta yapar. Yabani türler toplu halde yaşar, kış geldiğinde sürü halinde ılık yerlere göç ederler. Evcil cinslerin yaşam süresi 15 yıl kadarken, yabani cinsler 20-30 yıl yaşayabilir.

Ülkemizdeki ördek cinsleri

Ülkemizde de çok sayıda ördek cinsi bulunur. Bunların arasında Angıt türü ördeklerde vardır. Erkeğin botun kısmında dişide olmayan siyah bir halka bulunur. Ördeğin dişisi ve erkeği bu şekilde ayırt edilebilir. Bitkilerle ve hayvanlarla beslenirler. Yaklaşık 61 cm boylarında olurlar. Ülkemizde bakılan diğer ördek cinsi ise boz ördektir. Erkeği gri renkte olup, oldukça güzel yüzer. Boyları 51 cm kadardır. Bunlara ülkemizin her yerinde rastlayabilirsiniz. Dik kuyruk ördek cinsleri de sık beslenen türlerdir. Bunlar yaklaşık 46 cm boylarında olur. Bunların dışında kara ördek, elma baş ördek, macar ördeği, kıl kuyruk ördek, yeşilbaş ördek, suna ördeği, yaz ördeği de beslenir. Diğer nadir görülen ördek cinsleri ise hayvanat bahçelerinde beslenmektedir.
" } ] }