{ "title": "Ördek Özellikleri", "image": "https://www.ordek.gen.tr/images/Ordek-Ozellikleri-64.jpg", "date": "19.01.2024 23:43:20", "author": "Erkan Umut Mergen", "article": [ { "article": "Ördek özellikleri, konusu ördeklerin dünyanın her tarafına yayılmış yüzlerce çeşidi olması bakımından çok geniş bir konudur. Ancak genel olarak ele aldığımızda tüm ördek türlerinin belli başlı ortak özellikleri vardır.

Hayvanların sınıflandırmasında ördek özellikleri: Ördekler hayvanlar aleminin kordalılar şubesinin kuşlar sınıfında kazsılar takımında ördekgiller ailesinde yer alırlar. Kuşlar sınıfında yer almaları nedeniyle hemen hemen her kuşta olduğu gibi vücutları tüylerle kaplıdır. Sıcakkanlı hayvanlardır, yani vücut sıcaklıklarını kendileri üretirler ve belli bir sıcaklıkta kalması gerekmektedir. Aynı zamanda su kuşu olmaları nedeniyle tüyleri yağlıdır. Ördekler gövdelerindeki yağları gagalarıyla vücutlarının tamamına yayarlar. Böylelikle tüyleri su geçirmez hala gelir. Buda suda yüzmelerini ve soğuğa karşı dayanıklı olmalarını sağlar. Su kuşu oldukları için ayakları paletlidir. Bu paletler hem suda yüzmelerini kolaylaştırır hem de içindeki kılcal damarlar sayesinde vücut sıcaklığının ayarlanmasını sağlar. Perdeli ayaları sayesinde çok iyi yüzücü olan ördekler yine bu ayaklar yüzünden karada rahat yürüyemezler ve paytak bir yürüyüş sergilerler.

Ördek üreme özellikleri: Ördekler bütün kuşlar gibi yumurtlayarak ürerler. Diğer kuşlar gibi kuluçkaya yatan ördeklerin kuluçka süreleri 28-30 gün arasındadır. Bir seferde 11-15 arası yumurta üzerinde kuluçkaya yatabilirler. Yuvalarını sulak yerlerde çalıların arasında yaparlar. Ördekler genelde tek eşlidirler ancak angut gibi türleri hariç çoğunluğu eş değiştirebilir. Evde beslenen ördeklerde üreme için 8 dişi ördeğe tek erkek ördek olacak şekilde sürü oluşturulabilir. Angut cinsi ördeklerse tek eşlidirler ve eşlerinin ölümünde diğer eş kendine yeni bir eş bulmaz. Bunun yerine ölen eşinin yanında açlıktan ölünceye veya başka bir hayvan tarafından öldürülünceye kadar bekler. Yumurtadan yeni çıkan yavru birkaç saat sonra yüzebilir. Ancak yüzmek yavrunun vücut ısısını düşüreceği için ilk bir hafta boyunca yavrular mecbur kalmadıkça suya girmezler.

Ördek beslenme özellikleri: Ördekler hepçil canlılardır. Yani hem etle hem otla beslenirler. Temel gıdaları balık, küçük böcekler, yosunlar, taze yapraklardır. Bütün kuşlarda olduğu gibi yavrularını ağızlarından kustukları yarı sindirilmiş gıdalarla beslerler. Kış öncesi yedikleri besinleri yağ şeklinde vücutlarında depolarlar. Böylelikle hem kış sezonunda az yemek bulma ihtimaline karşı depoları olmuş olur hem de yağ tabakası ördeği soğuktan korumuş olur.

Ördek özellikleri cinlere göre değişiklik gösterse de genel olarak yukarıda anlatıldığı şekilde olup türler arasındaki en belirgin fark bazı türlerin çok iyi uçucu hatta göçmen olmasına karşın bazı türlerinin de çok iyi veya hiç uçamamasıdır.
" } ] }