{ "title": "Ördek Yetiştiriciliği", "image": "https://www.ordek.gen.tr/images/ordek-yetistiriciligi.jpg", "date": "19.01.2024 13:36:08", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Ördek yetiştiriciliği, dünyada olduğu kadar ülkemizde de oldukça rağbet gören ve oldukça karlı bir iştir. Evcil ördek ırklarının et ve yumurta verimi oldukça yüksektir. Suda yaşayan bir canlı olan ördek ırkları yabani kuşlardan gelmektedir. Ördeklerin suyun dışında da yaşam sürmeleri mümkündür. Ülkemizin her bölgesinde çeşitli ördek ırkları yetiştirilir. Kastamonu ilimizde Muscovy ördeği, Antalya, Ankara illerimizde özellikle Pekin ördeği ticari amaçlarla yaygın şekilde yetiştirilir. Pekin ördeği hem çabuk büyümesi hem de et ve yumurta veriminin yüksek olması nedeniyle yetiştiriciler tarafından tercih edilir.

Ördekgiller familyasından gelen ördek, tüm sulak alanlarda rahatlıkla yetiştirilebilir. Yapı itibarıyla kısa bacaklı ve ayakları perdeli su kuşlarıdır. Asıl ördek ırkı anas türü içindedir. En bilinen özellikleri arsında perdeli ayakları, yassı gagaları, kendilerine has yürüyüşleri ve sesleri gelir. Ayakları kısa ve arka tarafta olduğundan, yürürken zorlanırlar. Erkek olanların dişilere göre daha parlak, daha renkli tüyleri ve boyunlarında yeşil renkli bant olur. Hem de erkekler daha iri cüsseli olur. Göl ve bataklık çevresinde yaşamayı severler. Kolay beslendiklerinden evcil ırkları yaygınlaşmıştır. Daha çok yabani yeşil baş ördeklerden evcil ırklar türemiştir. Kış ve ilkbahar döneminde semirdiklerinden, etleri bu dönem daha lezzetli olur. Uçmadıkları gibi, yuva da yapmazlar. Yabani türleri toplu halde yaşar, kış döneminde sıcak yerlere göç ederler.

Ördek yetiştiriciliği özellikle et, yağ, tüy ve gübre verimi açısından tercih edilir. Ördeklerin soğuk iklimde bile yetiştirilmesi mümkün olduğundan, oldukça geniş bir alanda ördek yetiştirmek mümkündür. Serbest, açık alanlarda yetiştirmek oldukça karlı bir yatırımdır. Kapalı kümeslerde ise ördeklerin ihtiyaçları tam olarak karşılanmalıdır.

Ördek yetiştiriciliğinde üreme

Ördekler iklim koşullarına göre, Şubat ve Mart ayında yumurtlamaya başlar. 15-20 adet yumurta yapan dişi kuluçkaya yatar. Bu süreçte dişinin yaptığı yumurta 50-60 adede kadar çıkar. Ördek yavruları kısa sürede olgunlaştığı için, yumurtlama dönemi de kısadır. Yumurtadan çıkan yavrular 1-2 saat içinde yüzebilir, koşar ve kendileri beslenmeye başlar. Dişi ördek sağlığı yerinde olursa, 7-8 yıl yumurta yapabilir. Yılda yaklaşık 200-300 adet yumurta yapabilir. Kuluçka süresi de yaklaşık 28-29 gün kadardır. Evcil ırklarda yaşam süresi 15 yıl, yabani ırklarda ise 20-30 yıl kadardır.

Ördek yetiştiriciliğinde bakım nasıl yapılır?

Ördeklerde cilt altı yağ dokusu oldukça kalındır. Bu nedenle soğuk ve yağışlı havalara karşı oldukça dayanıklı yapıları vardır. Ördek yetiştiriciliği yapanlar dere, göl kenarlarında, bahçe havuzlarında rahatlıkla ördek yetiştirebilir. Bakım ve beslenme konusunda sorun yaşamazlar. Ördeklerin kursakları yoktur ve ön midesi silindiriktir. Kursağın yerine bu silindirik ön mideyi kullanır ve yemlerin sindirim kanalına geçişi hızlanır. Bu nedenle yetiştiriciler ördeklere yoğun yem vermelidir. Çünkü oldukça hızlı bir sindirim gerçekleşir. Bunun yanında küçük balıklar, kurbağa larvaları, sümüklü böcek gibi canlılarla da beslenebilirler. Tavuklara göre yeşil yemi daha fazla yerler. Özellikle ıslak yem en sevdikleri besindir. Yemlerin birlikte tutulması ve yapışması için yemliklerin içinde bol su ilave edilmesi gerekir. Ördekler için hazır satılan yemlerin yanında buğday, arpa, mısır tarzı tahıllar ile yeşil besinler yem olarak tercih edilebilir.

Ördek yetiştiricileri için, fazla masraflı olmayan ördeklerin bakımı oldukça karlı bir iştir. Barınmalarını sağlamak için yeterli alan ve barınak olursa, gezmeleri için bir alan ve yüzme havuzu bulunursa, ördek yetiştirmek kolay olur. Ancak havuzun girişi, kenarları ördeklerin girip çıkacağı gibi ayarlanmalıdır. Suyun seviyesi de uygun şekilde ayarlanmalıdır. Ördeklerin barınacakları yer tahtadan yapılabilir ve altına tahta ızgara konur. Izgaranın üzerinde kalın bir altlık olmalıdır. Islandığı zaman altlığın değiştirilmesi gerekir. İçerisi aydınlık ve havadar olursa mükemmel olur. Barınağın içinde rutubet olmaması için önlem alınmalıdır. Kümeste folluklar bulunmalı, her ördeğe yaklaşık 10 cm'ye kadar yemlik, 4 cm suluk alanı sağlanmalıdır.
" } ] }