{ "title": "Yaban Ördeği", "image": "https://www.ordek.gen.tr/images/Yaban-Ordegi-89.jpg", "date": "21.01.2024 21:49:09", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Yaban Ördeği, Ördek; (Lat. Anas) Kazsılar (Anseriformes) takımı, ördekgiller familyasından bir su kuşudur. Evcil ve yabani olan iki cinsi vardır. Kanatları üstünde ayna denilen kısımda farklı renkler oluşur ve aynalar tür niteliklerini yansıtır. Ördeklerde gaga kenarlarında ve dil üzerinde testereyi andıran tırtıklar vardır. Bunlar kafes gibi iş görür ve ağza alınan yemlerin ağızda kalmasına yardımcı olur. Sürüler havada aralarında bir V oluşturarak uçarlar. Öncü ördek yoruldukça değişirler.

Yaban ördeği, Göl ve bataklık kenarlarını çok severler. Bunun yanı sıra hızlı akan nehir ve deniz kenarlarında yaşayabilenleri de vardır. Bu türün erkekleri dişilerden daha büyük ve daha afilidir. Kışın ve ilkbaharda semirdiklerinden eti lezzetli olur. Bu dönemde fazlaca avlanırlar. Evciller et, yumurta ve süt için beslenirler. Soğuğa ve yağmura dayanıklı bir yapıları vardır.

Yaban ördeğinin tüylerinin özellikleri nelerdir?

Erkek ördeğin tüyleri parlak ve renklidir ve boyunları da yeşil renktedir. Beyaz, kurşuni, yeşil, mavi ve siyah tüyler de karışarak daha da güzel bir görüntü oluşur. Dişilerin ise renkleri daha sönük ve daha az renklidir. Erkeğin tüyleri yazın dökülerek dişininki gibi esmer tüylü bir görüntü ortaya çıkar. Yaban ördeğinintüyleri tıpkı kiremit gibi birbiri üzerine dizili olduğundan hem içine kolay kolay su geçmez hem geçse de kaygan olduğundan sudan çıkar çıkmaz çabuk kurur. Yaban ördeği, kuyruk üstü yağ bezlerinden, gagasını sürerek aldığı yağları tüylerine sürerek daha çok kayganlaşmasını sağlarlar.

Yaban ördeğinin vücut yapısı

Ördeklerin biçimi bir kayığa benzer. İyi dalıcı ve iyi yüzücü hayvanlardır. Suya daldığında gagası üzerindeki soluk delikleri suyun girişine mâni olmak için kapanırlar. Ördeklerin önde olan üç parmağının arasında perde biçiminde gerili derileri bulunmaktadır. Arkada kalan küçük parmak ise serbesttir. Karada sallanarak çok zor hareket etmesine karşılık, su içinde çok daha rahat hareket eder. Çok hareketli olan kuyruğu suda ördeklere dümen görevi görür. Sırtları üstünden basık, göğüs kafesleri diktir. Yeşilbaş da denilen yaban ördeği, görünüm olarak evcil ördeği benzer. Fakat kanatları daha güçlüdür. Bundan dolayı da çok daha uzaklara uçabilir. Uzunluğu 52 cm'yi bulur.

Yaban ördeğinin beslenmesi

Suya dalarak çamurları araştırır. Gagasına bir parça çamurlu su alarak gagasını kapatıp, dillerini bir piston gibi ileri geri hareket ettirerek çamurlu suyu aralıklarla dışarı atarlar. Bu sırada tohumlar ve kurtçuklar ağızlarında kalır. Sümüklü böcek, küçük balıkları ve kurbağa larvalarınıda yutarlar. Ne bulurlarsa onu yerler. Fazlaca obur oldukları için bazen kurbağaları tüm yutmaya bile çalışırlar. Deniz kıyısında yaşayan ördeklerde balık ve çeşitli kabuklu deniz hayvanlarını da yerler.

Evcil ördek yuva yapmaz ve uçamazlar. Yabani ördek ise ağaç kovuklarında ya da çalılar arasında yuva yapanlar da vardır. Yaban ördeği toplu olarak yaşar ve kışın ılık yerlere sürüler halinde göç ederler. Ördekler küçük aileler halinde yaşamaktadır. Çoğunlukla her erkeğe altı dişi düşmektedir. İklime bağlı olarak çoğunlukla şubat ve mart aylarında yumurtlamaya başlarlar. Yumurtalar 15-20 taneyi bulunduğunda dişi kuluçkaya yatar. Her dişi, bu süreçte içinde 50-60 yumurta yapar. 25-27 gün süren kuluçka sonunda yumurtalardan çıkan yavrular hemen yüzmeye başlayabilirler.
" } ] }