Yaban Ördekleri Türleri ve Özellikleri
26 Haziran 2024

Yaban Ördekleri Türleri ve Özellikleri

Yaban Ördekleri

Yaban ördekleri, ördek alt familyasının hemen hemen dünyanın bütün sulak bölgelerinde yaşayan, perde ayaklı kuşların genel adıdır. Bu tür, göl ve bataklık kenarlarını çok sever. Bunun yanı sıra hızlı akan nehirler ve deniz kenarlarında da yaşayabilirler. Ülkemizdeki ördekler, birçok ırkın karışımından doğan melez türlerdir. Örneğin, evcil ördekler yabani olan yeşilbaştan türemiştir. Yassı gaga, perdeli ayaklar, badi badi bir yürüyüş ve vak vak gibi bir ses bu türün genel özellikleri arasındadır. Kısa olan ayaklar vücudunun arka kısmında bulunduğundan yürümekte zorluk çekerler. Erkekleri, dişilerden daha büyük ve daha gösterişlidir. Kışın ve ilkbaharda semirdiklerinden etleri lezzetli olur. Bu dönemde bol bol avlanırlar. Evciller ise et, yumurta ve süt için beslenirler. Soğuğa ve yağmura dayanıklı bir ırktır. Erkek ördeklerin tüyleri parlak ve renklidir; boyunları yeşil olur. Beyaz, yeşil, kurşuni, mavi ve siyah tüyler bir araya gelerek hayvana daha da güzel bir görünüm sağlar. Dişilerinin renkleri ise daha donuk ve az renklidir. Her iki cinsin de donuk ve soluk renkli tüyleri bulunur. Erkeğin tüyleri yazın dökülerek dişininki gibi esmer tüylü bir görünüme kavuşur.

Yaban Ördeklerinin Tüyleri

Yaban ördeklerinin tüyleri, tıpkı kiremit gibi birbiri üzerine dizildiğinden hem içine kolay kolay su geçmez hem de geçse bile kaygan olduğundan sudan çıkar çıkmaz çabuk kurur. Yaban ördekleri, kuyruk üstü yağ bezlerinden gagalarını sürerek aldıkları yağları tüylerine sürerek daha da kaygan hale getirirler. Bu özellikleri sayesinde iyi yüzücü ve iyi dalıcı hayvanlardır. Sırtları üstünden basık, göğüs kafesleri diktir. Ördeklerin şekli bir kayığı andırır. Suya dalarak tüm çamurları araştırırlar. Gagasına bir parça çamurlu su alarak gagasını kaparlar ve ileri geri dillerini piston gibi hareket ettirerek çamurlu suyu aralıklarla dışarı çıkarırlar. Bu esnada kurtçuklar ve tohumlar ağızlarında kalır. Sümüklü böcek, kurbağa larvaları ve küçük balıkları da yutarlar. Ne bulurlarsa yerler. Gayet obur olduklarından bazen kurbağaları tüm yutmaya çalışırlar. Denizlerde yaşayan ördekler ise balık ve çeşitli kabuklu deniz hayvanlarını da tüketirler. Suya daldıklarında gaga üstündeki soluk delikleri suyun girişini engellemek için kapanır. Ördeklerin öne doğru olan üç parmağının arasında perde şeklinde gerili derileri bulunur. Arkada kalan ufak parmaklar ise serbesttir. Karada sallanarak zor hareket etmelerine karşın, suda çok daha rahat hareket ederler. Çok hareketli olan kuyrukları suyun içinde dümen vazifesi görür. Evcil ördekler yuva yapmaz ve uçamazlar. Yabani türler ise ağaç kovuklarında veya çalılar arasında yuva yaparlar.

Yaşam ve Üreme

Yaban ördekleri toplu olarak yaşar ve kışın ılık bölgelere sürüler halinde göç ederler. Genelde her erkeğe 6 dişi düşer. Göl ve dere kenarlarında veya bahçe havuzlarında kolayca yetiştirilebilen türlerdir. İklime bağlı olarak genellikle şubat ve mart aylarında yumurtlamaya başlarlar. Yumurtalar 15-20 adete ulaştığında dişiler kuluçkaya yatar. Her dişi, bu süre içinde 50-60 yumurta yapar. Yavru ördekler çabuk geliştiği için kısa zamanda yumurtlamaya başlarlar. Sağlıklı bir dişi 7-8 yıl yumurtlayabilir. Kuluçka süresi 28-29 gündür. Yaban ördekleri 20-30 yıl arasında yaşayabilirler.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Yavru Ördek Ne Yer?

Yavru Ördek Ne Yer?

Mandarin Ördeği Türleri ve Özellikleri

Mandarin Ördeği Türleri ve Özellikleri

Boz Ördek Yayılışı

Boz Ördek Yayılışı

Ördek Yumurtası Türleri ve Özellikleri

Ördek Yumurtası Türleri ve Özellikleri

Portakallı Ördek Tarifi ve Malzemeleri

Portakallı Ördek Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Erkek Ördek Türleri ve Özellikleri

Erkek Ördek Türleri ve Özellikleri

Güncel

Yaban Ördeğinin Tüylerinin Özellikleri

Yaban Ördeğinin Tüylerinin Özellikleri

Güncel

Ördekler Ne Yer

Ördekler Ne Yer